mandag den 16. april 2012

Tyrkisk pizza / Turkish pizza

Har i smagt Pide? Pide er en slags bådformet tyrkisk pizza. Vi så dem under vores ferie i Istanbul og senere fandt vi en tyrkisk baklava forretning/bageri her i København, der laver dem.  Bunden er lidt mere blød ifht til den almindlig pizza. Jeg har lavet dem hjemme et par gange. men på forskellige måder hver gang, fordi jeg ikke kunne lige finde den rigtige opskrift, der gav den genkendlig smag. Den sidste gang, synes jeg at det lykkedes og piden lignede det vi har spist fra baklava bageriet. Jeg fulgte ikke en bestemt opskrift, men blandede opskrifterne lidt sammen efter mit eget hovedet og tilsat ekstra krydderier

English: 
Have you ever tasted Pide? Pide is a kind of boat shaped turkish pizza. We saw them during our vacation in Istanbul some years ago and later we found them in a baklava bakery here in Copenhagen. I have baked these at home 2-3 times, everytime using a different recipe as I could not achieve the exact taste. This last time I think I succeeded and they tasted as the ones from the baklava bakery. I ended not fallowing a specific recipe but instead mixing them after my choise. I even added extra spices. 

Dejen/ Dough
500 gr mel / 500 gr flour
25 gr gær / 25 gr fresh yeast
1 tsk salt / 1 tsp salt
½ tsk sukker / ½ tsp sugar
1 æg, let pisket / 1 egg,  beaten
3 dl lun mælk /  3 dl warm milk
1½ spsk  oliven olie /  1½ tbsp olive oil
1 æg til pensling / 1 egg for egg wash

1. Opløs gæren i den lune mælk.
2. Saml en dej af alle ingredienserne, den skal være let klisteret og blød.
3. Ælt dejen let og stil den til hævning i en olieret skål, tildækket i ca 45 minutter eller til den er dobbelt hævet. 

1. Dissolve the yeast in handwarm milk.
2. Make a soft dough of all the ingredients, it has to be a bit sticky.
3. Knead it lightly. Put the dough in an oiled bowl and let it rise to double size about 45 minuts.


Fyldet / Filling
400 gr hakket lammekød/ 400 gr minced lamb meat
1 spsk oliven olie / 1 tbsp olive oil 
½ tsk hvidløg pasta eller puré / ½ tsp garlic paste
1 tsk salt / 1 tsp salt
1 tsk rød chili pulver eller paprika / 1 tsp red chili powder or paprika powder
3 stk fint hakket frisk chili, kan undlades / 3 green chillies , finelly chopped, optional
2 mellem stor løg, fint hakket / 2 medium sized onions,  finnely chopped.
200 gr tomater skåret i tynde strimler / 200 gr tomatoes cut in to very thin slices
2 spsk tomat puré / 2 tbsp tomato paste
2 spsk frisk hakket persille / 2 tbsp fresh chopped parsly
evt en lille æg til topping /  an extra little egg for topping, optional

1. Varm olien i en gryde, steg hakkekød sammen med hvidløg pasta, salt og chili pulver i 3 minutter. Tilsæt de frisk hakket chili. Kødet skal ikke være færdig stegt, kun lige brunes. 
2. Lad kødet køle lidt og bland det godt sammen i en skål med tomat pureen. 
3. Tilsæt de hakket løg, tomaterne og den hakket persille. Bland godt og stil til side.
4. Nu skal vi arbejde med dejen.

1. Heat the oil in a pot, fry the meat with garic paste, salt and chili powder for only 3 min. Add the fresh chili and fry for 1 minut more. The meat should not be all done, just brown.
2. Let the mince cool in a bowl and mix it well with the tomato paste.
3. Add the chopped onion, tomatoes and the chopped parsley.  Mix well and keep aside.
4. Its time to work with the dough.

At lave Pide´en / To make the Pide

 1. Forvarm ovnen 220 grader. 2. Tag dejen ud på en let melet overflade, ælt let og del i fire dele. 3. Rul dejen ud i fire aflange cirkler, kom dem på en bagplade med bage papir.  4. Del fyldet i fire dele og kom det på de ud rullede pide. 
1. Preheat the oven 220 degree Celcius. 2. On a lighty floured surface knead the dough lightly and divide in to four parts. 3. Roll the four pieces in ong cirkles,  place them on a baking sheet lined with baking paper. 4. Divide the filling into 4 parts and layer the four pides with the filling. 

5. Fold kanterne op til fyldet så piden får en båd form. 6. Efterhæves 15 minutter. 7. På to af pidene hæld pisket æg oven på fyldet (ca ½ halv æg til hver pide), denne trin kan undlades. 
8. Pensle kanterne godt med pisket æg, lige inden de skal i ovnen. Bages 15-20 minutte, (en bageplade ad gangen) bage tiden kommer an på ovnen. I min ovn tog det 15 minutter. Kanterne skal være gyldne.
5. Fold the edges upward the filling, so the pides gets a boat shape. 6. Let the pides rest 15 minuts to rise more. 7. On two of the pides pour beaten egg on top of the filling ( half egg for each pide) This is optional. 8. Brush the edges with the beaten egg, just before putting them in the oven. 9. Bake them (a sheet at a time) for 15-20 minuts. The baking time depands on your oven. In my oven they took 15 minuts. Bake them golden.

 Piden med æg oven på fyldet,  mums.  Nyd pide med en salat. 
 The pide with egg, delicious.  Enjoy your pide with a salad. 

2 kommentarer: