fredag den 17. august 2012

Dehi Baray




Dehi Baray

Dehi Baray eller Dehi Balle er en meget populær "street food" eller snack i Pakistan. At få en tallerken Dehi Baray i en tæt pakket Balleh forretning (de sælger kun den ene ting) under en tur i Raja Bazar er en af vores favorit oplevelser. Vi sprang gerne frokost over for at få disse balleh. Alle de år, vi er  taget på ferie i Pakistan og alle de gange vi kom i Raja Bazar, spiste vi en tallerken alle der. En anden favorit "mad" oplevelse er VERDENS BEDSTE mango milkshake også fra en anden lille forretning i den samme Bazar. Seriøst til dagens dato har jeg ikke smagt en mango milkshake der kan slå den. Men idag skal det handle om Dehi Barey. Dehi betyder yoghurt og baray er friture stegte linse eller kikærte mel "boller". Man kommer dem i yoghurt med kogte kartofler, toppet med tyndt skåret frisk løg, sød surt tamarind sauce og duftende og "hot" krydderier. Hvad siger I ? Vil i have opskriften? Så læs videre folks. Opskriften følger nedenunder.

English:
Dehi Baray or Dehi Balle is a very populaur "street food" or snack in Pakistan. Having a plate of Dehi Baray in a full packed balleh shop ( they only sell this one thing) during a trip to Raja Bazar is one og our favorit moments. We gladly skiped lunch to have these Balle. All the years we went for vacation to Pakistan and every time we were in Raja Bazar we had a plate of these balle the same place every time. An another of our "food" favorit moments is drinking THE WORLDS BEST mango milkshake also in a little shop in the same bazar. Seriousely I have never had a mango milkshake that could top the mango milkshake from Raja Bazar. But today its about Dehi Baray. Dehi means yoghurt and baray are lentil or chickepea flour dumplings. You put the dumplings in yoghurt with boiled potato pieces, topped with onions, sweet tangy tamarind sauce and aromatic and hot spices. I cant hear you, what are you saying? Would you like the recipe? Then keep reading on. The recipe fallows. 

Trin 1 : Balleh / Step 1 : Balleh

200 gr urad daal ( linse mel ) / 200 gr urad daal flour (mash daal, black gram )
1 spsk kikærtemel / 1 tbsp chickepea flour  (besan)
1 tsk salt / 1 tsp salt
evt 1 tsk timian frø / optiona1 tsp crom seed ( ajwain)
knips natron / pinch of baking soda
250 - 260 ml vand / 250 - 260 ml water
olie til friture stegning / oil for frying


Bland alle indgredienser (undtagen olien) til en tyk lind dej, lidt tykker end amerikansk pandekage dej. PIsk godt med mixeren. Tilsæt mere vand, hvis der er behov. Lad det stå 10-15 minutter. Det vil hjælpe på gæring. 

Make a smooth thick batter of all the ingredients (except the oil), a bit thicker batter then pancake batter. Add more water if need. Beat it well with an electric mixer. Leave the batter to rest 10 -15  minuts.



Varm olien op i dyb gryde/pande til friture stegning. Når olien er varm, skrue lidt ned for varmen til mellem. Kom en spsk dej ad gangen ned i olien. Jeg flader dem lidt ud med skeen. Lave 4 eller 5 ad gangen. Friture steg dem til de er gyldne. 

Heat oil in a pot/deep pan for frying. When the oil is heated, decrease the heat to medium. Dump one tbsp at a time in the heated oil, I use the spoon to flaten them out a bit. Make them in batches of 4 or 5. Fry them til they are golden.


Tag dem ud af olien og læg dem på køkkenrulle papir for at fjerne den ekstra olie. 

Take the balleh out of the oil and put them on a papper towel to get rid of the excess oil.


Nu skal de blødgøres. Læg balle i blød vand, i ca. 15- 20 minutter. Føl på dem og se om de er blevet bløde. Dræn dem for vand ved presse dem mellem hænder meget let.

Now we are going to soak the balle in water. Soak them for 15-20 minuts. Check them to see if they are soft. Drain them for water by squeezing gently with the hands. 

Trin 2 : Yoghurt / Step 2 : Yoghurt

1½ l yoghurt / 1½ l yoghurt
100 ml mælk / 100 ml milk
salt efter smag / salt to taste
450 gr kogte kartoffler , skåret i små skriver / 450 gr boiled potato, cut into small pieces
1 tsk tør ristede spidskommen, ( ristes 1 minut på en varm pande) / 1 tsp dry roasted cumin. (roast cumin on a hot pan for 1 minut)


Pisk mælk og yoghurt sammen, bland salt og spidskommen. Kom ca. halv delen af kartofler i, gem resten til sener. 

Whip milk and yoghurt together, mix in salt and cumin. Add half of the boiled potaoes.


Kom halv delen af yoghurt blandingen i en stor skål/ eller en dyb fad, læg balle i og hæld resten af yoghurten oven på.

Pure half of the yoghurt mixture in a big bowl or a deep dish, place the balle in the yoghurt and pure the rest of the yoghurt mixture over the balleh.

Trin 3 : Topping / Step 3 : Topping

resten af de kogte kartoffler / rest of the boiled potatoes
2 mellem store løg, skåret i tynde strimler / 2 medium size onions, cut thin
2 mellem stor tomater, skåret i små stykker / 2 medium size tomatoes cut into small pieces
1½ spsk ristet spids cumin/ 1½ tbsp roasted cumin
2 tsk rød chili pulver  / 1 tsp red chili powder
1½ tsk garam masala / 1 tsp garam masala
1½ tsk tørrede mango pulver / 1 tsp dried mango powder/ aamchoor
1 tsk korinader frø pulver / 1 tsp coriander seed powder.
1 spsk fint hakket frisk koriander blade / 1 tbsp finelly chopped fresh coriander
tamarind sauce efter smag, find opskrift her / tamarind sauce, find recipe here on the link,  http://cupcakeluvs.blogspot.dk/2011/09/papari-cone-chaat-cone-pappadum-snack.html.


Lav en krydderi blandingen, min opskrift på en simpel Chaat masala: Ved at blande alle de tørrede krydderier sammen med 1 spsk. af spidskommen. Læg til side.

Make a spice blend, my recipe for a very simple Chaat masala: By mixing all the dry spices with 1 tbsp  of the roasted cumin. keep aside.


Top balleh blandingen med løg, kartofler, tomater og hakket frisk koriander blade. Drys resten af spidkommen på og drys lidt af chaat masala  krydderi blandingen som vi lavede oven på) resten af chaat masala og tamarind saucen serveres ved siden af. 

Top the balleh mixture with onions, potatoes, tomatoes and the chopped fresh coriander. Sprinkle with the rest of cumin and little of the chaat masala ( the spice blend we made earlier) Keep the rest of the chaat masalah and tamarind sauce to served next by. 

Trin 4: Nyd  / Step 4 : Enjoy




Tip: - nogle gange server jeg topping ved siden af i små skåle i stedet for at komme det på balle, så kan alle selv bestemme hvor meget/ lidt toping de vil have på.

- Linse mel købes hos de pakistanske mad varer foretninger, jeg køber min på Vesterbro. Ellers kan man købe linserne og læg dem i blød natten over og purere dem sammen med vand til en meget lind masse, tilsætte natron og de andre ting. Resten ad frem gangen, er det samme.
- jeg tilsætter en meget lille knips Dyvelsdræk/ asafoetida i dejen. men jeg har undladt at skrive det i opskriften for det kan undværes. Det har ikke noget smag, men bruges til at modvirke luft i maven. 

Tips: 
- sometimes I serve all the topping in small bowls separtly beside the balleh, so everybody can use their own choise of topping.
- here in Denmark you can buy urad daal lentil flour in Pakistani groceries. Or you can buy the lentils, Soak them in water overnight and make a paste of them in a foodprocessor with the water. The rest of the steps are same as above.
- I add a very little pinch of Asafoetida, but i have left it out for the recipe. since you can leave it out. It has no taste and is used to avoid air in your stomac. 

torsdag den 9. august 2012

kyllinglår, pakoreh /chicken leg pieces pakoreh

Jeg har før lavet pakora til jer http://cupcakeluvs.blogspot.dk/2012/06/pakora.html. Idag har jeg en anden af vores yndlings pakora hjemme hos os. Kyllinglår pakora. Smager godt!  Jeg laver en tyk flydende dej som jeg dypper de kogte eller stegte kylling lår i. Denne dej bruger jeg til at dybbe mange ting,  f.eks kartoffler eller andre grønsager.

I have made pakora for you earlier  http://cupcakeluvs.blogspot.dk/2012/06/pakora.html. Today i have made another of favorit Pakora for you, chicken leg piece pakora. Very yummy. I make a medium thick batter for dipping the leg pieces in. I use this batter for lot of things, potato or  other vegetables.


Det man skal bruge / What you need
7 kogt / stegt kylling lår / 7 precooked or boiled chicken leg  pieces.
200 gr besan (kikærte mel) / 200 gr besan (gram flour)
220- 250 ml vand / 250 ml  water
1 tsk salt / 1 tsp salt
1 tsk rød chili pulver / 1 tsp red chili powder
1 spk let knust spidskommen / 1 tbsp cumin seeds,  crushed
1 spsk let knust koriander frø / 1 tbsp crushed coriander seeds
 evt. 2 tsk granatæblekerne pulver / 2 tsp dried pommegranate seed powder, optional
2 spsk groft hakket frisk koriander blade / 2 tbsp coarsly chopped fresh coriander leafs
1 -2 tsk tørrede chili flager / 1- 2 tsp dried chili flakes.

Det man skal gøre / what you do

Lave en let tyk dej af besan og 220 ml vand. Tilsæt mere vand hvis der er behov. Dejen skal være ligesom pandekage dej. Tilsæt alle kydderierne og den friske koriander.

Make a medium thick batter og besan and 220 ml water. add more water if needed. The batter should be something like pancake batter. Add all the spices and the fresh coriander leafs.



Dyb kyllinglårene enten en af gangen eller allesammen i dejen og friture steg dem i olie til de er gylden brune.
Dip the chicken leg pieces in the batter so they are coated with the batter and deep fry them in oil until they are golden brown.



Nyd dem med ketchup eller en yoghurt chutney. 
Enjoy them with ketchup or a yoghurt chutney.


Jeg har også brugt den same dej til  kartoffel skiver og squash blomster. Dejen var en anelse tynder og jeg brugte ikke granat æblekerne pulver. 
I have also used the same batter for potato slices and sqaush blossoms. The batter was a bit thinner and I did´nt use pommegranate powder for these pakoras. 

torsdag den 2. august 2012

Ekstra Hot Hot Wings / Extra Hot wings





SCROLL DOWN FOR ENGLISH RECIPE.


Lækker og hurtigt Hotwings :


500 gr kyllingvinger/Hotwings 
1 spsk chilli sauce
1 spsk knust coriander frø
1 spsk ristet spidskommen
1 spsk tørrede chili flager
1 tsk spidskommen pulver
½ tsk tørrede aamchuur ( tørrede mango pulver) (kan undlades)
salt efter smag


Bland alle krydderierne sammen med chilisaucen og marinere hotwings. ½- 1 time. Forvarm ovn 250 gr og læg hotwingene på en bage plade. Steg dem i ovn ca 25 minutter eller de er gennemstegte og har fået farve. 


Velbekom :)


English:


Easy and yummy spicy Hotwings


500 gr chickenwings / hotwings
1 tbsp chili sauce
1 tbsp crushed coriander seeds
1 tbs roasted cumin
1 tsp cumin powder
½ tsp aamchuur ( dried mango powder), optional
salt to taste.


Mix all the spices with chili sauce and marinate the wings in the mixture ½-1 hour. Cook them in a preheated oven 250 degree celcius for 25 minuts or til they are done. I place them on a bakingsheet lined with baking paper.


Enjoy !!

onsdag den 1. august 2012

Dadel-Pistacie Fudge / Date Pistacio Fudge



Dadel - Pistacie Fudge.
Vi leder altid efter anderledes måder at bruge dadler på i Ramadan måned.  Her er en lille sød sag, jeg kom på i Lørdags til min familie. Invendig creamet og udvendig crunchy.
Date - Pistacio Fudge. (english)
In Ramadan we are always looking for different ways of useing dates. This sweet little thing is what i came up with for my famil , last saturday. Inside creamy outside crunchy.

Ingredienser / Ingrediens

3oo gr dadler / 300 gr dates
250 mælke pulver / 250 milk powder
1 spsk mælk / 1 tbsp milk 
½ tsk rosen vand / ½ tsp rose water
70-80 gr pistacie nødder uden skal / 70 - 80 gr pistacio nut without shells
vand til at opbløde dadlerne i / water for soaking the dates in. 


  
1. Opblød dadlerne i kogt vand ½ time. 2. Fjern stenene fra dadlerne og fint hak dadler enten med kniv eller i en food processor. Stil tilside. 3. I en lille gryde opvarm mælk, rosenvand og mælke pulver på lav mellem varme under omrøring ca 7 -8 minutter. 

1. Soak the dates in boiled water for ½ an hour. 2. Remove the pitts from the dates and chop the dates finelly either by knife or in a food processor. 3. In a little pot heat milk, rose water and milk powder for 7-8 minuts while stirring. 


4. Afkøl mælke blandingen før den blandes sammen med de hakkede dadler. Blandes  til det er godt blandet sammen. Stil det på køl mindst en halv time, det vil gøre det lidt fast. 
4. Cool the milk mixture before mixing it with the chopped dates. Mix till the two thing are mixed well and refridgerate for least an haldf hour. That wil help the mixture to get more firm.


5. Fint hak pistacie nødder i en kaffe blender. 6. Trill dadel massen til kugler 14 kugler og rul dem en ad gangen i de fint hakket pisatacie nødder.  Opbevares i køleskabet. 
5. In a coffe blender pulse the pistacio nuts. 6. Make 14 balls  and roll them in the pistacios. Keep in fridge.



Værsågod og nyd !!  Laver i noget specialt af dadler? eller hvad bruger I dadler i?
 Enjoy !! Do you make something special with dates? or what do you use dates in?